Инспекцията по труда (ИА ГИТ), в партньорство с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИА АА), се включва в Седмица на действието на Европейския орган по труда (10 – 16 октомври 2022 г.).

Инициативите, които ще бъдат проведени през периода, са насочени към спазване на законовите изисквания в транспорта и споделяне на добри практики между контролните органи по прилагане правилата на Пакет "Мобилност“ на ЕС.

В рамките на Седмицата ИА ГИТ и ИА АА организират съвместни проверки с румънските си колеги в района на гр. Русе, реализирани с подкрепата на Европейския орган по труда. Представители на двете институции ще участват в такива проверки и в други държави - членки на ЕС.

През Седмицата на действието ще стартира и информационната кампания на Европейския орган по труда "Пътят към справедлив транспорт“. Тя е насочена към повишаване информираността на водачите и операторите относно техните права и задължения на пътя при превози на товари и пътници. Като партньор в кампанията България ще се включи с инициативи, организирани съвместно от ИА ГИТ и ИА АА.