Завинаги ще остане в съзнанието ми природното бедствието в Каравелово и Богдан,  наводнението там, поради неговата голяма площ и масовост. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" гл. инсп. Димитър Бришимов, шев на спасителния отряд към Пожарната в Пловдив.

"Бедствие, което се случва много рядко, при което пороен дъжд завлече земни маси, дървесина и други и разруши наполовина две села. То постави на сериозно изпитание нашите възможности и значително надхвърли капацитета на пожарните служби. За щастие имаше много добра организация между местни власти, военни формирования и доброволци, и успяхме да не допуснем нито една жертва, с което се гордея. Досега бедствие от такъв мащаб и без жертви не сме имали. Това, според мен, се дължи именно на доброто взаимодействие между структурите, добрата подготовка на нашите служители, на армията и на всички“, каза Бришимов.

Той разказа още, че това не е нещо, което се случва всеки ден. "Динамиката на самото бедствие се променяше във времето. То не се случи изведнъж и да отмине, а след това ние да се справяме с щетите. Обстановката непрекъснато се усложняваше, пристигаха нови и нови вълни. Наистина, благодарение на отзивчивостта на хората имаше много желаещи да се включат, но беше опасно да се въвеждат безразборно сили и средства. Трябваше технологично време, за да организираме тези хора, да ги защитим. И може би доброволците наистина бяха полезни в следващия етап, при възстановяването на щетите от бедствието. За самото бедствие се изискваха високи технологии и високо квалифицирани кадри, за да не се допуснат жертви. Знаете, че се ползваха хеликоптери и екипажи. Дори за тях беше чрезвичайна тази операция. Не са я тренирали точно при такива условия. Не са я тренирали с цивилни граждани. Допълнително усложнява обстановката и реакцията на самия човек, който спасяват. Тя е много различна от една нормална обстановка. Тези, които ръководиха операцията се притесняваха да не допуснем грешка, с която да дадем жертви“, разказа още инспектор Бришимов.

"Имаше много ситуации, при които хората бяха спасени на косъм. Рискът беше поет максимално разумно, дори понякога и не съвсем разумно. Имаше неща, които не са тренирани, не са правени досега никога, за да се спасят хората. Бяха поети такива рискове, но си заслужаваше, защото насреща стоят човешки животи. Много пъти беше живот срещу живот, само и само да бъде спасен човек. И пак казвам гордея се с това, че благодарение на общите усилия на всички и тяхната компетентност, и натренираност, ние не допуснахме човешки жертви“, добави главен инспектор Димитър Бришимов.