Кампанията е организирана Асоциация "Българска книга“ и е подкрепена от Министерство на образованието и науката

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ на Асоциация "Българска книга“, подкрепена от Министерство на образованието и науката, приканва учениците да се превърнат в съвременни будители. Под наслова "Коя е твоята любима книга?“ организаторите провокират учениците да споделят със съучениците си своето любимо произведение, като го дарят на училищната библиотека.

В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари.

"Миналата година много ученици разпознаха призива ни "Бъди съвременен будител“ и заедно с учителите, директорите и училищните библиотекари организираха допълнителни активности, с които показаха своето отношение към литературата и книгите, превръщайки се в посланици на четенето. Надяваме се тази година отново да постигнем подобрен ефект за училищната общност.“ – споделят инициаторите на кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище“.

Кампанията под надслов "Коя е твоята любима книга?“ ще се проведе от 1 ноември до 30 ноември. Инициативата ще стартира по повод Деня на народните будители с призива "Бъди съвременен будител“ и цели да се организират различни активности в училищата и детските градини, които да насърчат четенето и интереса към книгите при децата от всяка възраст. Инициативата е възможност за организирането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, като: обсъждане на обичаните детски произведения, организиране на литературни четения и творчески ателиета, провеждане на различни състезания и конкурси.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания "Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов "За да я има книгата“. За няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ в една обща кауза – да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.

Мисията на "Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.

Инициативата е организирана от Асоциация "Българска книга“.