За втора поредна година ще се проведе "Кръгът на мъжете“ – една инициатива само за мъже, група за развитие, споделяне и изследване през призмата на мъжката енергия.

Целта на инициатива "Кръгът на мъжете“ е да помогне на мъжете да свалят бариерите, които им пречат, за да бъдат по-пълно изразени в своя живот. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ психотерапевтът Ивайло Белев, съосновател на инициативата.  

"Това, което ми хареса като идея в "Кръгът на мъжете“, е да създадем такова пространство, в което всеки сам да изследва за себе си какво е това да бъдеш мъж в днешното време, с всички предизвикателства, които стоят пред него,“ каза Огнян Петков – психолог, сертифициран и акредитиран коуч към Международната Коучинг Федерация, един от инициаторите на "Кръгът на мъжете“.

Ивайло Белев сподели още, че един от големите проблеми е гневът – бич на съвремието, който се свързва и с физическото насилие. Според него е огромно предизвикателство точно това как гневът да бъде изразен конструктивно и да има градивност в това изразяване. "Мъжете по-трудно изразяват емоции. Важно е да бъдат изразявани емоциите, защото емоциите се натрупват, и когато се натрупат до степен, че Аз-ът не може да ги удържа, те вече започват да излизат деструктивно.“ Затова според него е важно човек да се научи да изразява емоциите си малко по-малко, всеки с неговото темпо.  

Темата за насилието на жени над мъже е малко по-назад в разговора за насилието в обществото, смята още психологът. "Не се говори за него, защото то е много фино психологическо. То може да има много лица, но едно от тях се проявява като едно непрекъснато мрънкане, едно непрекъснато искане на нещо, което се променя и става безкрайно. И така полека-лека създаването на усещането у мъжа, че той нещо не е достатъчен в това семейство. Много често насилието от страна на мъжете към жените идва от това безсилие да се справят. Жените са по-развитие по отношение на разговори, отношения, в напасване в тази посока и общо взето ни превъзхождат, докато при мъжа все още има едно виждане, че той трябва да е стегнат, мълчалив, сериозен, да изкарва пари, да върши тежката физическа работа,“ сподели още Ивайло Белев.

Огнян Петков добави още, че гневът се поражда когато има някаква нужда, която не е задоволена, и когато тази нужда се потиска, започва да се образува гняв у човека. "Когато гневът не се изрази по здравословен начин, той се трупа, и мъжете имат като цяло по-трудна способност да изразяват своите чувства и емоции,  да се свързват с тях. И агресията е един от начините това нещо да излиза.“

Единственият шанс да излезем от блатото на потисканите емоции е да градим една добра основа на сътрудничество, смята още Ивайло Белев: "Имаме някакъв общ проблем, който ние трябва да намерим начин заедно да го решим без да нападаме, без да генерализираме и да сочим с пръст. И краят е когато енергията на разговора спадне осезаемо,“ обясни той.

Огнян Петков не препоръча използването на техниките за манипулация в отношенията, като разказа, че те работят, но на едно примитивно ниво. "Ти получаваш нещо, но то е насила, защото това реално е насилие над другия човек, но на много фино ниво. Важното нещо за взаимоотношенията между мъжа и жената е свързано с баланса на даването и получаването в една връзка, и този баланс трябва да бъде от двете страни. В момента, в който има дисбаланс, връзката се разпада. В повечето случаи този, който получава повече, си тръгва. Когато използваш техники за манипулация, няма дълбочина в отношенията, няма истина, няма любов,“ смята още той.  

По думите на Ивайло Белев вече се забелязва тенденцията мъжете да се отварят и да обръщат внимание на своето личностно развитие. Тя се развива с по-бавни темпове от тази при жените, но макар и бавно започва да се увеличава този процент при мъжете.