Новата инициатива на еврокомисар Мария Габриел - "Културата движи Европа" е с рекорден бюджет от 21 милиона евро и ще подкрепи мобилността на хората на изкуството и културата. Целта е за три години (2022-2025г.) да бъдат реализирани 7000 проекта, информира пресцентърът на ЕК в България.

"Културата и творчеството имат потенциала да бъдат двигател за устойчивотосоциално и икономическо развитие в Европа, както и за регионалното имеждународното сътрудничество. Новата европейска програма за култура и стратегията на ЕС за международни културни отношения састъпка напред в постигането на тази амбиция", това каза българският еврокомисар Мария Габриел в Европейския парламент в Страсбург, където се проведе дебат относно доклада за изпълнение на новата европейска програма за култура и стратегията на ЕС за международни културни отношения.

Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в дебата заедно с евродепутати и членове на Комисията по образование и култура (CULT), за да обсъдят стратегическата визия за развитието на културния и творческия сектор в Европа през следващите години.

"Културата не е само наследство и споделени ценности. Тя е екосистема заиновации и катализатор на растежа на европейските икономики. За три годининаправихме така, че културата за първи път да стои толкова високо вевропейския дневен ред. Примери са "и структурният диалог "Гласовете накултурния сектор". С новата европейска програма за култура надграждамепостигнатото в три ключови измерения – социалното, икономическото имеждународното", коментира Мария Габриел.

На второ място, Мария Габриел подчерта ролята на културните и творческите сектори за икономическия растеж. Общността за знание и иновации (ОЗИ) към Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ) е пример как културният сектор може да допринесе за цифровия преход чрез насърчаване използването на новите технологии.

На трето място, българският еврокомисар наблегна на международното измерение: "Продължаваме да подкрепяме културните и творческите сектори в държави – партньори на ЕС. С новата платформа на министрите на културата от Западните Балкани, например, ще засилим сътрудничеството си чрез споделяне на опит, добри практики и работа в мрежа."