Към 10:00 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 18,07 %, като са гласували 397 съдии, съобщиха от ВСС. Чрез информационната система за електронен избор през интернет правото си на глас са упражнили 360 от съдиите в страната, като избирателната активност е 18,79 %. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 37 съдии, като избирателната активност е 13,17 %.

На интернет сайта на ВСС, раздел "Пресцентър“ периодично ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласуващите, в

12.00 ч.; 15.00 ч. и в 18.00 ч.

Информационната система за електронен избор на членове на ВСС не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите. Сред тях са липса на информация за самоличността на избирателите, като не се записва и не се съхранява информация за това, кой избирател за кого гласува или с какъв код. Достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита за въвеждане на код за гласуване. Един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

Изборният ден се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС, раздел "Онлайн“, а чрез Единния портал за електронно правосъдие може да се проследи в реално време и електронната избирателна активност.

http://www.vss.justice.bg/page/view/108436