close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Институции
Политика
Криминални
Икономика
Здравеопазване
Общество
Други
Трафик
Индексът на административният капацитет на държавната администрация нараства, показва национално проучване
17:36 / 22.07.2022
161
© Агенция "Фокус" Екатерина Пано
Индексът на административният капацитет на държавната администрация (ИАКДА) през 2021 г. е нараснал с 3,85 пункта спрямо 2020 година и е 109,21. Това стана ясно на представянето на резултатите от Национално проучване за индекса на административния капацитет на държавната администрация за 2021 година, осъществено с финансовата помощ на Университета за национално и световно стопанство, Стопанската академия "Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация.

Данните бяха представени от проф. Борислав Борисов, изследовател в Института по икономика и политики към УНСС. На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, ректорите на УНСС и Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректорът на УНСС по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация, представители на министерствата на образованието и земеделието, храните и горите, преподаватели, анализатори и други.

"Особено важно значение за мен има факта, че оценката за административния капацитет се извършва от експерти като преподавателите и учените от УНСС, Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – Свищов и Института по публична администрация“, отбеляза зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.

Представянето на резултатите от Национално проучване за ИАКДА за 2021 година беше открито от проф. д-р Цветана Стоянова. "Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие доброто управление се характеризира с прозрачност, отчетност, върховенство на закона, ефективност и справедливост“, каза тя.

"Това изследване ще бъде много полезно за широк кръг от институции и хора. Резултатите несъмнено могат да послужат за взимането на по нататъшни управленски решения“, отбеляза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

"Това е пето изследване на административния капацитет. Правим го съвместно с УНСС, което пък доказва, че ежемесечно задълбочаваме сътрудничество между двата университета“, каза зам.-ректорът на Свищовската академия проф. д-р Марияна Божинова.

Проф. Борислав Борисов, изследовател в Института по икономика и политики към УНСС, сподели по време на представянето на ИАКДА, че като цяло тенденцията е положителна. "Този индекс е един интегрален показател, който показва какъв е напредъка и респективно изоставането в капацитета на структурите на държавната администрация да предоставя добро управление. Той включва 24 компонента, изследвани са 91 централни и териториални администрации. За щастие този показател за 2021 г. показва ръст в сравнение с предходната 2020 г. През 2019 г. например имахме известно изоставане“, каза изследователят в Института по икономика и политики към УНСС. По думите му изследването е важно с това да могат администрациите от различните йерархични управленски нива да преценят в кои области имат напредък или изоставане, откъде може да се черпи положителен опит и кои трябва да догонват останалите.

По време на представянето на резултатите на ИАКДА стана ясно, че в администрацията на изпълнителната власт на България през 2021 г. средногодишно работят 98 305 души, без тези в министерствата на вътрешните работи и отбраната, при 97 595 души за 2020 г. Тоест има увеличение от 710 души. Според данните в МВР през 2021 г. са работили 28 000 човека, а в армията – 28 000. Броят на заетите у нас в държавната администрация е около 17% т всички заети лица, показва още изследването. За ЕС този процент варира между 15-17% от 2000 г. насам, като през 2016 г. е 16%. Сред държавите членки, за които има данни, броят на държавните служители намалява най-значително в Словакия, Обединеното кралство и Италия. Докато в Румъния, Унгария и Словения се увеличава. Според изследването в частния сектор у нас работят 1 720 796 човека, или 75,64% от наетите.

Хората дават висока оценка на държавната администрация за борбата и с Ковид, за предприетите спешни мерки за защита на личните данни, за финансовия контрол, за осигурения достъп до обществена информация и други. Най-ниско са оценени прилагането на принципите на устойчивото развитие, стилът на управление и ръководство, който се оценява по-скоро като авторитарен, отколкото като либерален, прилагането на публично-частни партньорства, отчитането на рисковете, свързани с изменението на климата и други.

Числеността на държавната администрация винаги е била обект на критики, че е ненужно раздута, каза още проф. Борислав Борисов. Самата администрация обаче смята, че броят на служителите е недостатъчен, допълни той. “Това дава повод на политици през последните три десетилетия периодично да отварят темата за необходимостта от съкращения. Последното такова изявление беше за 15% съкращение до края на 2022 г. По наше мнение не е правилно такива цели да се поставят априори. Нужен е задълбочен структурен и функционален анализ“, каза в заключение проф. Борисов.

Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световно първенство по футбол 2022 година
Катастрофи в Кюстендилско
Влизането на България в Шенген
ВК Марица, сезон 2022/2023
Промени в Изборния кодекс
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.