Изложбата "Същност“ е визуалният израз на вътрешните преживявания и трансформации, на вършените търсения и стремежи. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ художникът и дизайнер Ина Дамянова. "Същност“ – за мен това е навлизане на вътре, в моето лично вътрешно пространство. Аз отдавна търся връзката със себе си и това беше за мен едно голямо постижение – и човешко, и творческо. Всичко, което аз търсех в духовен план, според мен по доста добър начин намерих да го изразя визуално. Това бяха едни вътрешни процеси, които се случиха, и беше важно за мен да мога да се изразя и като творец.“

Според художника границата между човека и твореца е доста размита, защото когато това е начин на мислене, на живот, не би трябвало да бъде нещо различно. "Творческото его – това е стимулът ни да творим, то ни помага. Въпросът е да не му слугуваме. Не искам да бъда в две различни същности, искам да ги слея, и имам нужда от това. Това е път към себе си, към мистериите, път към божественото, Вселената, към всичко, което е,“ каза още тя.

"Вътрешният свят за мен е черно-бял. Темата за мен беше играта на мъжкото и женското, на лявото и дясното, на ин и ян, на черно и бяло, на страховете ни и това как всъщност да трансформираме тези страхове и всичко, което е скрито в подсъзнанието ни, да го изкараме навън, първо да го осветлиш и после да видиш, че то не е толкова страшно, че то е тук, за да ни помага, за да ни научи на нещо и всъщност да се свърже със светлината в себе си. Затова там няма нужда от цветове, то е просто светлина и тъмнина, една игра на обеми и дълбочини. И за мен това е много по-интересно – тези слоеве, които пресъздавам,“ сподели Ина Дамянова.

Изложбата ще продължи от 12 до 19 януари, разказа още художникът, като заедно с Елица Великова – арт терапевт и констелатор, ще бъде проведен и уоркшоп, където Ина Дамянова ще сподели процеса на рисуване, "на свързване с тъмната част в нас и на тази трансформация, на това да влезем в тишината в себе си и да изкараме светлина. Така хората, които ще се запишат, ще могат да усетят целия процес, през който аз минах.“  

Изложбата "Същност“ се открива на 12 декември от 18.30 часа в Концептуално пространство ДОМ на ул. “Петър Парчевич“ 49А.