Съвременният човек търси функционален дом, който да е комбинация между удобно и за живеене, и за работа място. След промените, които донесе пандемията, все повече хора имат различни потребности, като това да са по-просторни жилищата, да имат повече стаи, по възможност да имат дворче или голяма тераса, за да човек да излезе навън. "Търсят се жилища, които да могат да осигурят необходимия комфорт за всички – и за обитателите на жилището, и на тези, които работят от вкъщи.“ Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" имотният експерт Иван Горанов.

По думите му пазарът на имоти е спокоен, стабилен и устойчив, като неговите предвиждания са той да остане такъв и през следващите няколко години. "Има баланс между търсенето и предлагането, затова и не очаквам сътресения. Има достатъчно търсене, а и предлагането отговаря на търсенето. Предвиждам, че тази година и следващите няколко години ще бъдат относително устойчиви и с прогресивно развитие на цените спрямо инфлационните индекси,“ категоричен е експертът.

С частичното приемане на България в Шенгенското пространство се наблюдава засилен интерес от чуждестранни инвеститори, което според Иван Горанов ще се увеличи още повече с приемане на държавата ни и в еврозоната, тъй като ще даде по-голямо спокойствие на чуждестранните инвеститори да влагат парите си. Възможно е увеличаване на цените на имотите, но според него то няма да бъде драстично, а с около 15-20%.

"Тъй като цените в България са доста по-ниски в сравнение с тези в централноевропейските държави, влизането на страната ни в еврозоната и Шенген ще допринесе и за по-голям инвеститорски интерес, тъй като инвеститорите ще могат да се възползват от все още ниските цени на имоти у нас,“ обясни имотният експерт Иван Горанов.