Българският имотен пазар е изключително балонизиран. Цените на имотите са надути трикратно, дори четирикратно. Те не съответстват на българските доходи и наеми. Това каза имотният експерт Красимир Петров в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Цените на имотите у нас гонят тези в големите европейски държави, отбеляза той. "Основната причина за този балон е кредитната експанзия. Кредитът се разраства многократно по-бързо спрямо ръста на икономиката. През последните пет години българската икономика расте с 2, 3, 4%, докато ипотечните кредити растат с 10, 15, 20, а през последната година и до 25%. Когато наливаме 25% ръст в кредита, а строителството на жилища расте с 1-2%, 20-процентен кредитен ръст няма начин да не надуе жилищните цени“, обясни имотният експерт.

60 до 80% от имотните сделки се реализират чрез кредити. Покупката с кредит не е покупка на базата на спестявания и доходи, отбеляза Красимир Петров. "Това означава, че няма реална покупателна способност покупките на жилищни имоти. Това ще рече, че ако банковият кредит секне утре, броят на сделките ще падне два, три, четири до пет пъти – така, както през 2010 г. броят на сделките падна в дъното, 10 пъти“, даде пример той.

Ръстът в ипотечното кредитиране съответства на ръста на цените. Това крие рискове при свиването на кредитирането, предупреди той и даде пример с имотния пазар в периода 2009-2012 г., когато ипотечното кредитиране започна да се свива. "Балонът се спуква. Това го видяхме в голяма част от Европа през последната една година. Това е нормалното, естествено състояние на процесите на жилищните пазари“, обясни Петров.

Закономерно, когато лихвите падат, цените на жилищата са високи, растат и са силно надценени. Когато лихвите вървят нагоре, цените на жилищата обикновено се задържат или падат надолу, посочи имотният експерт. "Ние това го виждаме през последните 25 години в България. През 1999-2000 г. лихвите у нас бяха много високи, жилищата бяха много евтини, лихвите падаха до 2008 г., а цените на жилищата се качваха. От 2009 до 2013 г. лихвите изключително много скочиха, а жилищата паднаха 20, 30, 40, на много места и до 50%. От 2015 г. виждаме осезаем спад на лихвите, включително до тази година, и съответно бързи темпове нагоре. При движение на лихвите нагоре ще има забавяне и потенциален спад на цените на жилищата, в зависимост от това колко високо ще стигнат те“, поясни Красимир Петров.

По думите му в последните няколко години купуването на жилище е неизгодно. В момента по-изгодно е наемането на жилище, посъветва имотният експерт.

Той не препоръчва инвестиции в имоти. "Ако човек има някакви спестявания, без значение дали са скромните 10 000 или 100 000, има достатъчно други алтернативни инвестиции – злато, природни ресурси, нефт, газ под формата на акции, които са в пъти по-доходоносни от жилищата и значително по-стабилни, но което е много по-важно, те са далеч по-перспективни в идните три, пет, осем години“, каза още Петров.