От 21 юни трябва да заработи новата система за освидетелстване от експертно-лекарски комисии. Вече ще има система за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК.

"Не съм убедена, че ще има плюсове. Да се надяваме, че това ще спре злоупотребите. Въпросът е колко хора ще бъде ощетени, ако тази система не заработи. И как ние ще компенсираме тези ощетени хора", коментира председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева.

Тя посочи, че преди много години са поискали системата да мине в една или две области, за да се видят пробойните, но "никой не се решава на тази стъпка".

"В наредбата пише, че трябва да бъдат разглеждани оригинални документи. Как ще удостоверим оригиналните документи изпратени по имейл? Това трябва да стане с електронен подпис. Има епикриза от 3 страници, която обяснява всичко, но за това заболяване, за което човекът ще се яви на комисия, има отделна пътека. Много е важно да има стандарт, за да може процентите да са адекватни на състоянието", обясни Събева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът предупреди, че има риск решенията да излизат много бързо и с много отпаднали хора. Субективният фактор може да отпадне, ако има зададен стандарт, настоя Събева.

"Една е наредбата, няма от до, но се тълкува по различен начин в различните региони на страната. Най-добрият вариант е с SMS да уведомим човека кога ще се разглежда неговото решение", каза още председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.