Опасенията дали ще се състави кабинет са основателни. Не само от страна на президента. Ние от дълго време сме без управление. Защото управлението на служебен кабинет, без действащ парламент, не е пълноценно управление. В този смисъл България се явява една мишена за хибридни атаки и те не закъсняха. Това заяви по NOVA NEWS бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, коментирайки призива на президента Румен Радев към партиите за диалог и принципни позиции за сформирането на кабинет.

По думите му, ако се удължи времето без редовен кабинет, хибридните атаки ще продължат да се развиват и ще доведат до доста негативни резултати. "Опитът България да бъде извадена от геополитическия си коловоз, за който решенията са взети още преди 25 години,  е една от тези атаки. Преходът, за който говорим в България, не е само преход от тоталитаризъм към демокрация. Това е преход за членство в един съюз и алианс, за което предстоят още стъпки. Една от тях е Шенген", посочи той.

Семерджиев подчерта, че опитът за атентат срещи главния прокурор е един факт, който също "налива вода в тази теза". "Той разрушава управленските възможности. Възможността да се състави кабинет. Всеки един момент, в който нямаме редовен кабинет, дава шанс на леви русофилски сили да съдействат страната ни или да бъде отложена при завършването на прехода си и да бъде превърната в буферна зона. Липсата на парламент и изпълнителна власт отслабва съпротивителните ни сили", посочи той. И допълни: "Докато България няма управление ние сме буферна зона. Сива зона за геополитически атаки".