Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненадата си от номинацията на ГЕРБ за премиер. В коментар за "Фокус" тя сподели, че е очаквала парламентарно представените сили да се разберат за обща кандидатура за министър-председател с първия мандат.

"Ние очакваме г-жа Габриел да дойде с целия си състав. Тогава и нашата президентска институция ще коментира. Искаме да видим кой как ще участва в този кабинет, кой каква отговорност ще поеме, кой с какъв залог влиза в едно такова правителство. Винаги сме повтаряли, че се надяваме България да има стабилно мнозинство в парламента, стабилен кабинет, от които всички имаме нужда.

На въпрос на Фокус очаквала ли е подобна номинация от Борисов, Йотова заяви: "Не съм очаквала подобна номинация. По-скоро смятах, че ще се намери някаква обща кандидатура между различни политически партии вътре в парламента, госпожа Габриел е номинация на партия ГЕРБ."

Вицепрезидентът Йотова участва във форума за Демографската криза, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи.