В знак на признание за безграничния талант, активната обществена позиция и достойния пример за чест и вярност към големите идеи и по повод 100-годишния му юбилей Илияна Йотова удостои Анжел Вагенщайн с почетния плакет на вицепрезидента, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Привилегия е да живееш във времето на човека-вселена Анжел Вагенщайн, да имаш възможността да се докосваш до неговата личност, критичен поглед и непримиримост с неправдите“, заяви Илияна Йотова на честването на юбилея в Дома на киното в София. В рамките на кино-литературния фестивал "Синелибри“ беше прожектиран филмът "Звезди“ на режисьора Конрад Волф по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с "Гран при“ на журито и номинация "Златна палма“ от кинофестивала в Кан.

"Димитър Танев нарече Вагенщайн различен със своята "другост“. Тази другост позволява на Джеки да се бори срещу неправдите с най-точното оръжие – изкуството“, изтъкна в поздрава си вицепрезидентът. Тя пожела на Вагенщайн да продължава да отваря гостоприемно дома и сърцето си за всеки, който иска да се докосне до неговата висота и да научи неговите вечни уроци за солидарност, справедливост, надежда, любов между хората. "Джеки, не спирай да звъниш с камбанка, както самият ти казваш, за да ни връщаш, когато изгубим пътя напред“, заяви Йотова.