Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря на "Дондуков“ 2 с Кристина де Бройн, представител в България на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), и със Седа Кузуджу, представител в България на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Акцент на срещата бяха предизвикателствата, свързани с бежанската криза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Бежанската и мигрантската криза не бива да слизат от дневния ред при всяко затишие на мигрантските потоци и после да търсим спешни решения в кризисни ситуации“, посочи вицепрезидентът Йотова и изтъкна неуреденото вече осма година европейско законодателство за убежището и миграцията, което да хармонизира действията на държавите членки.

"Когато липсват навременни решения, се засилват популистките и националистическите настроения и се стимулира политиката на отхвърляне“, заяви Илияна Йотова.

Сред основните теми на разговора бяха и проблемите пред непридружените деца бежанци, чийто брой бележи сериозен ръст от началото на годината. Значително са се увеличили и жените, търсещи закрила.

Фокус на срещата бяха и предизвикателствата за предоставяне на уроци по български език на бежанци. Общо беше мнението, че езикът е ключов елемент и първа стъпка в процеса на интеграция.

Обсъдена беше необходимостта от по-добра координация по въпросите за бежанците и мигрантите между институциите в България и неправителствения сектор.

На срещата бяха начертани посоки за съвместни дейности между вицепрезидента и УНИЦЕФ и ВКБООН. Кристина де Бройн и Седа Кузуджу благодари на Илияна Йотова за идеите и подкрепата.