По покана на Съюза на българите в Кипър в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на 25-ото издание на "Дни на българската култура в Кипър“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"24 май е най-красивият български празник. Честваме нашите букви, българската просвета и духовност, богатата ни култура. Никоя страна в света няма като нас свой химн на буквите“, посочи в приветствието си към нашите сънародници вицепрезидентът.

"Преди повече от 11 века България създаде азбука, писменост, книжовност и култура, които тогава надскочиха далеч географските предели на страната. Благодарение на прозорливи държавници като княз Борис беше спасено Кирило-Методиевото дело и продължено от техните ученици. От България се роди третата християнска цивилизация – славянската. Това е етикет за гордост, който българите носим, независимо в коя част на света живеем“, изтъкна Илияна Йотова.

"В днешния труден и опасен свят паметта е онази здрава опора, която ни държи. Не спирайте да носите богатството на своите корени и да го предавате на децата си! Освен че пазите българското, вие строите мостове и към други народи чрез богатата култура и духовност на България“, обърна се вицепрезидентът към българската общност.

Концертът с фолклорни изпълнения се проведе в църковния комплекс в Тамасос, където е отдаден парцел за построяване на българска църква. Митрополитът на Тамасос и Оринис владика Исаиас подчерта, че българската цивилизация и култура са безспорно огромно световно богатство. Той благодари на българската православна общност в Кипър за доброто сътрудничество.

"Това духовно място събира в едно любов между хората, толерантност, взаимно разбиране, подадена ръка в трудни моменти. Благодаря ви за грижата към българската общност“, обърна се вицепрезидентът към кипърските духовни лица и представители на местната власт.

На Съюза на българите в Кипър Йотова подари златна плочка с кирилските букви.

 

Гости на празника бяха изпълнителите от ансамбъл "Капанци“, град Попово.