Развоят на войната в Украйна в никакъв случай не намалява, напротив, увеличава призванието на Русия и на руските служби да развиват инициативи там, където могат. Това каза енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус". "В Украйна очевидно им е трудно, но те могат да реализират мероприятия по-остри или меки в България. Онзи ден излязоха едни документи за частната армия на "Вагнер“, която заема все по-активно място зад граница. Новата им роля е да намират опоненти на путиновия режим и да ги ликвидират зад граница. Излезе един списък от такива потенциални цели и сред тях има руски политически имигранти на територията на България“.

Веднага казвам едно име – Генадий Гудков, който в момента е в дома си, ако не се лъжа в Свети Влас, уточни Василев. "Има още доста хора, които живеят в България и затова пак обръщам внимание на контраразузнаването - нещата стават все по-остро радикални. Конфликтът се радикализира и затова трябва да си пазим инфраструктурата. Не само газовите връзки, газопроводите, имам предвид интерконекторните връзки с Гърция и Турция. Тук логиката, че понеже е "Турски поток“ и по него тече руски газ няма да бъде засегнат, тя не важи, тъй като в момента в Русия има противоборстващи се групи, които един друг пренасят битките си извън територията на Русия. Изобщо нещата ще загрубеят, особено в контекста на намеренията на господин Путин да реализира съвместно с Ердоган европейски газов хъб в Турция и да построи нови линии за пренос на газ към Турция. Този грандиозен проект е невъзможен, ако този газ не мине през България. А България, за да допусне този проект, тя ще бъде подложена на остра критика и контрол от ЕС и НАТО. Това е от едната страна на везната. От друга страна са корупционните детерминанти в нашето развитие и черти на олихаргията, същите хора, които направиха "Турски поток“, включително Радев, Борисов, Пеевски и останалите по веригата, те ще се опитат да реализират този проект, като разбира се природният газ вече няма да бъде руски, който влиза в България, а ще бъде турски микс, за да се дерусифицира. И това е много опасна ситуация, тъй като у нас политическата устойчивост е твърде колебливо понятие от гледна точка на податливост на влияние, но не толкова идеологически, колкото монетарни, които са свързани с корупция“.

За да се реализира всичко това, трябва удобно правителство, смята Василев. "При създаване на правителство енергийното министерство трябва да бъде под контрола на Радев, Пеевски, ДПС и Бойко Борисов. Тук може да има някакви вариации на тема експертни кабинети, но най-накрая тези ключови министерства трябва да бъдат на същите хора, които реализираха "Турски поток“. Те имат и резервен вариант, ако няма редовен кабинет, нещата отиват към служебните кабинети на Радев, а той вече е в курса очевидно и гледа да реализира тези неща“.

Това, което казвам не е задължително да се случи, просто предупреждавам, в заключение каза Василев.

Цоня СЪБЧЕВА 

Цоня СЪБЧЕВА