Ние сме общество, което е в едно равновесно положение – силите на старото не са достатъчно силни, за да управляват, в същото време силите на новото не са достатъчно мощни, за да наложат управление. Така Илиян Василев коментира политическата ситуация в обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“. По думите му сечението на това равновесно положение е именно в тази динамика, която произвежда някаква видимост от значими послания на обществото, защото изборите най-накрая ще бъдат състезание, при което ще се премерят сили.

"И това премерване на силите ще узакони новото съотношение. И ако това ново съотношение отново не е радикално, а то очевидно няма да бъде радикално, тогава ще бъде важно кои са хората в изпълнителната власт или тези, които са близко до законодателната, и могат да правят умни компромиси, тъй като имайте предвид, че съпротивата на статуквото и на силите на старото не е безгранична“, посочи той.

Според Василев в тази предизборна ситуация са губещи тези, които са атакували правителството и ПП



"В смисъл, с тези измислени вотове на доверие, спомнете си за Македония вотът на доверие и това, че не е имало пари. Македония се реши по един много добър за България начин. После оказа се, че българската икономика се развива с темпове, които са непознати за последните години. Тоест, нещата няма обективна причина да бъдат атакувани. И когато няма обективна причина да бъдат атакувани, те няма как да влязат в тази предизборна ситуация от позицията на губещи. Губещи са тези, които са ги атакували“, каза още той.

Като процес на изчистване на политическия организъм, Илиян Василев определи махането на тези депутати, които подменят промяната, а именно ИТН.

"Хората, които са се скарали в този парламент, не е задължително да бъдат хората, които ще влезнат в следващия. В следващия парламент ИТН очевидно няма да имат никаква тежест. Най-лошото в текущата конфигурация беше, че ние априори приемахме ИТН като партия на промяната, като агенти на доброто, а те се оказаха агенти на статуквото. Тоест, те не бяха актив, а пасив на промяната. А само махането на тези отровни двойници или тези депутати, които подменят промяната, пак си е един процес на изчистване на политическия организъм. Така че има логика в процесите, които наблюдаваме и които на пръв поглед са абсурдни“, заключи Илиян Василев.

Бившият посланик на България в Русия атакува усилията за възстановяване на преговорите с "Газпром“, като ги нарече "абсурдни, защото във война да търсиш своя ниша за тип "Меркело-Борисовски“ договор освен, че е аморално, то е и самоубийствено“.

Цоня Събчева

Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнения“