Не съм оказала влияние на нито един прокурор, била съм редови следовател. Нито един прокурор, по нито едно дело. Това заяви градския прокурор на София – Илиана Кирилова, относно евентуално наличие на групи за влияние в Софийска градска прокуратура и предприети мерки от страна на ръководството на СГП в комисията за Мартин Божанов - Нотариуса, предаде репортер на "Фокус".

"Проведете наистина анкета по кое дело градският прокурор е казал "направи така, направи иначе, защото ми се обади". Такова нещо няма", категорична бе тя. 

"По отношение на "Осемте джуджета" многократно заявих, че го познавам господин Петров (бел. от ред. - Петър Петров - Еврото) от 96-та или 97-ма година, когато неговата бивша съпруга беше моя подчинена в Четвърта районна следствена служба. След като жена му замина, някъде около 2000 година, с господин Петров не съм поддържала връзка. С него се видях очи в очи 2013 година март месец, когато той беше представен като новият завеждащ следствения отдел в Софийска градска прокуратура", заяви тя. 

"Не съм говорила с Петров за дела. Не съм търгувал с Петров с дела. Ако пак тръгнете да проверявате, че съм работила по КТБ, по него работеше почти цялото следствие", добави Кирилова.  

Илиана Кирилова каза, че кръгове в СГП няма. По думите ѝ през изминалата година прокурорите са били подложени "ужас" заради всичко случило се. 

"Кръгове няма, ако има нещо, това може би, казвам може би, защото предстоят произнасяна, за които аз съм разпитвана като свидетел и вярвайте не съм чела делото, ако е имало нещо, този ужас, който изживяхме прокурорите миналата година с различни изяви на различни хора от прокуратурата, които според мен се бореха за своето его, може и да се мисли за такова нещо", заяви тя.

Кирилова призова институциите да съдейства по между си и припомни изказване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който при създаването на парламентарната комися за Нотариус бе категоричен, че тя няма да достигне до конкретни данни. 

"Тази комисия е създадена за една-единствена тема. Това не означава, че кръгът "Осемте джуджета" трябва да стои на страна. При създаването точно на тази комисия господин Рашков направи едно изявление, че именно тази комисия  ще означава "едно хвърляне на прах" в очите. И Мартин Божанов е ниско в корупционната схема, което се доближава до изказа на бившия главен прокурор, че е дребен измамник и че парламентът не може да се занимава с някакъв клуб, както и не вижда какъв ефект ще стане и ще допринесе комисията кой е влизал и излизал в този клуб. Аз благодаря на господин Рашков", заяви Кирилова.

По думите ѝ последните социологически проучвания показали, че доверието в прокуратурата и в парламента били най-ниски от всички останали институции. Кирилова предложи, когато се създават такива комисии, институциите да могат да взаимодействат помежду си. 

"Тези евроатлантически ценности, които ги прокламирате всеки ден от трибуната,едно от основните е свободата и запазване на личния живот, личните данни. Тук чувам семейство, чувам в различните медии за романтични връзки, чувам за сватовство, айде, да не си ги говорим, че в самия парламент може би има също такива хора. В това няма нищо лошо", добави тя.