Години наред се говори за едни и същи мерки, но отнемането на човешки животи продължава. Това заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова след дискусия на тема: "Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия".

Участие във форума взеха близки и роднини на загинали в тежки пътнотранспортни произшествия, членове на сдружение "Ангели на пътя", заместник главният прокурор Елена Каракашева, Николай Георгиев, завеждащ отдел "Аналитичен" във Върховна прокуратура, представители на ръководствата на Министерство на правосъдието и на МВР, депутати от 49-ото Народно събрание, представители на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, експерти по пътна безопасност.

Елена Каракашева посочи, че сигурността на пътя трябва да бъде приоритет. "Днешната среща не е нито първа нито последна", каза Каракашева.

Мария Павлова, служебният министър на правосъдието, посочи, че законодателните промени ще стъпят на обширно изследване за причините защо в последните 10 години такъв тип престъпния са се увеличили.

"Благодарим на родителите и загиналите в катастрофи, които продължават за държат проблема във фокуса на общественото внимание", каза още Мария Павлова.

"Хората губят доверие в съдебната система", посочи Илиана Кирилова.

"Държавата е абдикирала от тези проблеми, свързани с убийствата по пътищата. Не искаме нито един родител повече да купува последни други на детето си. Когато се качиш на автомобил пиян или дрогиран - ти си убиец", заявиха от сдружение "Ангели ня пътя".