Реалистичната картина за Шенген е да се работи до края на годината за дата, която да бъде през 2025 г. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Това, според него означава през 2024 г. да получим дата за 2025 г.

"За еврозоната въпросът стои по по-различен начин заради инфлационния критерий основно. Политическата воля е налице, но и тук България трябва да представи ясни планове как си представя присъединяването към еврозоната. Това се иска. И включително и в моите срещи с министъра на финансите, и с други министри на Германия и на други държави, този въпрос се поставя много ребром – дайте план, който да бъде реалистичен, надежден и да покаже възможност и политическа воля, съчетана, разбира се, с много икономически параметри как България си представя влизането в еврозоната", добави Илхан Кючюк.

По думите му големият въпрос минава през политическата стабилност. Ако няма стабилна среда в България, политическите партии не са в състояние да вървят и да гледат в една посока по тези два приоритета. Вместо това те се карат за регулатори, подялба на власт, министерски кресла.