Работи се за по-задълбочена интеграция на страните от Западните Балкани, някои даже получиха определен статут. Това каза пред журналисти евродепутатът Илхан Кючюк, предаде репортер на "Фокус".

"Например Косово получи програма за визова либерализация, гражданите там след толкова години могат да пътуват свободно, могат да се възползват от правата на ЕС. Първи стъпки - политическа конференция, бе направена за Албания и Северна Македония, а Босна и Херцоговина получиха статут на кандидат-член. Както и комисарят вече каза, не е необходимо само формално, на хартия да бъдат разписани определени правила на ЕС, а самата интеграция трябва да включва по-активно страните в политиката на ЕК и начините на вземане на решения. Това осигурява механизъм, който е достатъчно превантивен и от друга страна ще бъдат приобщавани онези държави, които работят много активно и концентрирано върху реформирането на дневния си ред", добави Кючюк.

По думите му, пътят към добросъседството минава през взаимното разбирателство и от страна на България, и от страна на РСМ.

"Аз не искам България да бъде изключена от процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Точно обратното". 

Гледайте повече във видеото!