Едва ли има човек в Европейския парламент, който се занимава с "Възраждане“. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа по повод опитите на българската партия "Възраждане“ да събира крайнодесните партии в Европейския съюз на европейска конференция в София на 12 април.

"Тези опити не са първи или последни. Това е копи-пейст усилие на хората, които вероятно ще бъдат в София – преди известно време са поканили своите приятели от "Възраждане“ в техните столици. И да бъда максимално откровен, защото в България се говори много усилено за австрийското вето, наложено от Шенген – не ЕНП, въпреки че ЕНП е основната управляваща партия в Австрия в момента, наложи ветото върху България, а точно приятелите на Константин Костадинов, приятелите на всички тези хора. Те искат България да бъде отдалечена, защото не харесват интеграцията като процес. И ако зависеше това от тях, преди близо вече 20 години България нямаше да бъде част от Европейския съюз. И тук е будната българска съвест, която трябва да сработи как даваме подкрепата си на партии, която не иска да бъде част от Европейския съюз като интегриран елемент", добави Илхан Кючюк.

По думите му, така говорим, че България не е успяла да бъде част от Шенгенското пространство по пълноправен начин и виждаме директните ефекти от това.

"И аз съм бил критичен по отношение на търговията, по отношение на дискриминацията, по отношение на загубите на българския бизнес. Всичко това дава своите ефекти. И от друга страна, политически партии като "Възраждане“ и цялата тази кохорта, за която говорите, работят за отдалечаването на България от Европейския съюз. Е, кое е национален интерес – да се работи за интегрирането на България в Съюза, което преминава през благоденствие, през по-добри доходи, през това да сме равни с останалите, по завета на Левски, или минава през другото – да бъдем отдалечени, да слугуваме на някой и да бъдем бедни и последни? Аз избирам първото и за това работя", каза аще евродепутатът.