Всеки общ повод да се отбелязват такива дати като Илинденско-Преображенското въстание е задължителен в отношенията между България и РСМ, ако има разбирането да се върви към бъдещето, а не към национализма и към изграждане на допълнителни стени. Това каза Илхан Кючюк, евродепутат от групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Според Кючук дошло е времето да се активират, ако трябва да се преработят механизмите, чрез които нашите два народа да се доближат в едно общо разбиране за доброто бъдеще.

"След като се формализират отношенията, и то справедливо, с договор, който трябва да укрепи отношенията между двете страни, с нарочен протокол, да се върне доверието, да бъдат направени всички усилия от българска и от македонска страна да преработят тези механизми, които са записани, които не просто да останат един лист хартия, без да има реално изпълнение по тях, а те да имат за крайна цел доближаването на двата народа един до друг, да имат общо разбиране за бъдещето“.

Евродепутатът не мисли, че историческите въпроси са заметени под килима, точно обратното, казва той, но историята трябва да бъде оставена в ръцете на историците, за това е и даден мандата на историческата комисия, за да бъде изпълнен със съдържание.

"И тя да работи наистина в духа на науката, в духа на взаимното разбирателство, да бъдат намерени онези допирни точки, които са били в миналото и да бъдат потърсени нови допирни точки, които трябва да стъпят в бъдещето. То неизбежно е свързано с членството на Северна Македония в Европейския съюз. Там могат да намерят място и България, и Северна Македония, и това не противоречи на националния интерес на България – точно обратното, той го обогатява и той го задължава да бъде много по-адекватен към новите реалности“, посочи Кючук и подчерта, че дали на еврочленството ще се погледне само формално е въпрос на разбиране и "наистина на трезва оценка накъде иска да отиде македонското общество и преди всичко накъде иска да го води македонският политически естаблишмънт“.

"Така че въпросът е, къде иска да бъде Северна Македония“, уточни евродепутатът.

Попитан къде иска бъде българското общество с оглед политическата криза и новото служебно правителство, Илхан Кючук заяви, че целта не трябва да е поставянето на демаркационни линии, защото "ако продължим със същото, ще получим същите резултати“.

"Това кой колко може в политиката се определя от идеите, от силата на идеите на една или друга политическа партия, а не от това каква морална оценка му дава неговия опонент", подчерта той. Според него решаването на големите теми, като реформа в правосъдната система, в социалната, образователната, здравната, където трябва да бъдат направени болезнени ходове, изисква надпартийно усилие и трябва да бъдат приоритетно изведени на преден план от всички политици.

На финала Илхан Кючук припомни, че идеята на политиката е да решава обществените проблеми и това е справедливото очакване на гражданите.



Цоня Събчева