Необходимо е България да има своя специален пратеник за Западните Балкани, каза в интервю за предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Илхан Кючюк – евродепутат от групата "Обнови Европа" и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа.

"Много актуална става тази идея: заедно със специалните пратеници на САЩ, на Великобритания, Австрия, Германия, Словения е на път да има своя пратеник за Западните Балкани, ми се иска и България да се нареди на масата, където се обсъжда бъдещето на региона. То не е само като геополитическа ориентация, то е свързано и с икономически връзки, транспортна свързаност, с дигитално развитие, с иновации и с образование, насочено към бъдещето. От това България само би спечелила. Използвам възможността и на вашата авторитетна медия да популяризираме тази идея, да не се възприема нито като формален подход от страна на един български евродепутат, нито като идея, предложена, видите ли, от опозиционна политическа партия, а да се вгледаме в същината и в смисъла на това, което се предлага", допълни Илхан Кючюк.

Според него другото, от което България се нуждае, е много ясното определяне на политика спрямо Западните Балкани, много по-фокусирано, много по-отговорно и разбира се, ориентирано към резултатите, каквато трябва да бъде всяка една външна политика. Кючюк е убеден, че България може да направи много за регионалната сигурност, а единственото място, в което може да предлага модели за интеграция и да води страните в ценностна посока, са Балканите.

Цоня Събчева

Цялото интервю ще намерите в раздел "Мнения" след 09.00ч.