"Третият мандат изисква много по-широка подкрепа, по-задълбочена подготовка и осъзнатост. По-високо ниво на политическа култура - нещо, което в настоящия момент определено не виждаме.", това каза Илхан Кючюк, съпрезидент на партия АЛДЕ, евродепутат от Движението за права и свободи в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" в коментара си за вътрешнополитическите кризи, противоречията между партиите и невъзможността за съставяне на правителство.

"Иска ми се да има помирение, което минава през обща воля. През 2022 година бяхме свидетели на война, на няколкостотин километра от нас, тежко противопоставяне и война между институциите и ми се иска през 2023 година да бъде малко по-различно. Диалогът, който безспорно е счупен, да се превърне в начин за преодоляване на политическите различия", каза още Кючюк.

До голяма степен разделителните линии между партиите са неоснователни и са "арте" в очите на българските граждани и трябва да бъдат смекчени, за да се преодолее сегашната ситуация, стана ясно от думите на Кючюк.

Решението на политическата криза той вижда в диалога, който няма друга алтернатива: "Ако политическите сили продължават да отричат възможността да работят заедно, безспорно това минава през разговор като за начало, от там нататък е много трудно да се постигне какъвто и да било консенсус - било за политики, било за програма".

Кризата, която ни е налегнала не е само една, а е поредица от кризи, но майката на всички кризи е политическата. Без нейното решаване няма как българският бизнес, българските граждани,пенсионери, всички, които очакват социални плащания, или международното измерение - Шенген, еврозоната,  да бъдат приоритети за правителството, стана ясно от думите на евродепутата.

"Видя се, че когато нямаме стабилно, редовно правителство, институциите не функционират по начина, по който трябва да функционират в една нормална демократична среда", допълни той.

"Третият мандат изисква много по-широка подкрепа, по-задълбочена подготовка и осъзнатост. По-високо ниво на политическа култура - нещо, което в настоящия момент определено не виждаме", допълни Илхан Кючюк.

Евродепутатът коментира и мястото на ДПС в тези процеси и в решението на политическата криза:

"Ние много пъти сме доказвали, че националният интерес може да стои много по-високо от лично партийния интерес в редица случаи - когат обеше трудно съставянето на коалиция с мандата на ДПС, а беше изкрючително важно да влезнем в Европейския съюз. Преломен момент и в политическата ориентация на България. Преди това спомогнахме  да има редовно правителство, за да се излезе от друг тип криза. Колкото днес някои политици и анализатори да посочват Беровото правителство като не възможно най-добрия вариант, към днешна дата едва ли може да се постигне такъв резултат, какъвто беше постигнат тогава".

Движението за права и свободи е фактор за стабилност и винаги ще отстоява  стабилитета в държавата, за да може страната да върви напред. Без общи усилия, без обединение на ресурса, потенциала на цялата нация, много трудно би било да вървим по нов път, който е свързан с модернизацията на страната, с това не просто да сме формална част от ЕС, а значима част - като участници и като държава, която защитава национални интереси и заедно с това изгражда общополитически консенсус, стана ясно от анализа на Кючюк.

Относно вероятността ДПС да преговаря с ГЕРБ за евроатлантическо правителство, той каза, че трябва да се види на кого президентът ще връчи третия мандат, както и каква е нагласата на останалите политически сили, тъй като третият мандат по характер е кризисен.

Цоня Събчева