"Европейските партньори очакват от България състав на редовен кабинет, за да намерят в лицето на страната ни един проактивен и компетентен член на ЕС. Хроничен проблем на България е вечното изчакване в периферията, което ни изтласква все по-далеч от ядрата, вземащи важните решения", каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, по време на конференцията "България и Румъния - евроинтеграция по трудния начин?", която се проведе в Дома на Европа, София, информира пресофисът на евродепутата.

Участие в събитието взеха още румънският евродепутат Влад Ботош и евродепутатът от Испания Ева-Мария Попчева, Атанас Пеканов - зам. министър-председател по управление на европейските средства и Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси.

По думите на Кючюк пътят на България и Румъния заедно трябва да продължи, както е започнал още с присъединяването на двете страни към ЕС. Рамо до рамо двете страни стоят по-солидно на европейската сцена, а в последните години се вижда, че стокообмена и културният обмен между България и Румъния стават все по-осезаеми.

Евродепутатът сподели, че с румънския му колега Влад Ботош имат идея, която да се превърне в много силна кампания за Шенген - голяма конференция за Шенген, която да свързва регионите. Посланието и знакът ще бъдат чисто политически, че общините от едната страна могат да работят с общините от другата страна и за това има европейски средства, посочи Кючюк.