"Ако следващото Народно събрание произведе същата конфигурация, ако политиците продължават да мислят по същия начин и не се реши политическата криза, тогава няма как да се решат и останалите кризи в страната! Тогава и Bye-bye, и Hello ще придобият едно и също значение! Ставаме всички непотребни!“.

Така отговори Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС в "Обнови Европа“, съпредседател на АЛДЕ, постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Bye-bye, 48 НС ! Hello, избори – ще ви се получи ли?“.

Кючюк заяви, че виждаме наглед демократични процедури, които създават демократичен резултат и всички очакваме той да бъде легитимен и да състави състав и структура на МС, който да работи да решава проблемите. Но една част от политическия естаблишмънт не го приемат за даденост! Не го приемат като легитимен резултат от проведени избори. "И ние казваме едно и също на гражданите - вие ни изслушахте в продължение на един месец, казахме рашия разказ за България. Получихме този резултат, какъвто е, обаче не го приемаме и хайде след 2 месеца отново на поправителен! Струва ми се, че това е малко нагло и към самите избиратели!“, категоричен бе той.

Водещата постави въпроса за ролята на медиите и опитите на част от тях системно да сатанизират образа на ДПС. Илхан Кючюк отговори, че задачата на медията е да бъде транслатор, да търси истината, да задава правилните въпроси и да показва на обществото кое е истина и кое лъжа. Ако медията остане в това пространство, значи всичко е нормално. Ако обаче създава политически продукт, намесва се в инженеринга на политическите процеси, това вече не е роля на медията.

Илхан Кючюк беше категоричен, че ако погледнем генезиса на ДПС става ясно, че Движението винаги е отстоявало нормалността. Под нормалност се разбира целият политически, обществен и социален капитал да бъде събран на едно място. Той продължи: "Защото това е патриотизмът – да направиш така, че дрязгите, ръбовете в обществото да се обединят в някаква кауза. Тогава каузата е била влизането в НАТО и ЕС! Българските граждани направиха този стратегически избор! А ние с политическия такт, далновидността на д-р Доган успяхме да осигурим това като стратегическа посока на държавата! По много неща може да има разговори, остри спорове, но по стратегическата ориентация и по това какво направи ДПС, къде стои ДПС в тези съюзи, как държи знамето на НАТО и ЕС – мисля, че няма аргументи!“.

Водещата припомни думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, казани преди 13 години, за разделението на обществото на "добри“ и "лоши“ и търсенето на "Герои-спасители“. Илхан Кючюк заяви, че в политиката търсенето на елемент на противопоставяне е стар похват, който идва още от древността. Той добави: "Едните са добри, другите са лоши и винаги идва, дали "ламята“, дали ще бъде някой друг образ, който напада, но в същото време има и "добър“ насреща, който спасява! Това са стари неща. От гледна точка на политическо позициониране те се използват за създаване на идентичност. Само че това са морални категории. Кой е добър и кой лош не е политическо определение и не може да бъде дефиниция за добрия политик. Дефиниция за добрия политик може да бъде кой решава проблеми!“.

"Вие, ДПС, от "добрите“ ли сте?“, попита водещата. Кючюк отговори: "За това какво сме направили за държавата – да, ние сме добри! Ако боравим с "добър“ и "лош“ в категорията професионализъм, работа в името на общественото благо. За това свидетелства какво сме направили за България в последните 33 години!“.

Кючюк коментира и отношенията ни с РСМ, като изрази мнение, че българското вето върху преговорния процес само е влошило отношенията ни със Северна Македония. Според него е необходим по-дипломатичен подход. Той заяви: "С дипломация, с добросъседство, за намаляване на напрежението, за създаване на близки отношения в областта на културата, на образованието, което да достигне до крайната си цел – междучовешки отношения! Ние имаме интерес от европеизирана Северна Македония, от европеизирани Балкани! В същото време интересът на България в ЕС е да има приятели, които да ѝ помагат за Шенген, за еврозоната, за ПВУ! Европейските въпроси не са външни за нас, те са вътрешни. Ние също имаме нужда от такава подкрепа от ЕС, за да можем да имаме тези високи стандарти!“.