Съпротивата на Нидерландия и Австрия във връзка с влизането на България в Шенген ще преодолеем само с обединени усилия на национално ниво, с дипломатически и политически действия, които да бъдат ясно разположени във времето. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа.

"И нека да бъдем една идея по-конкретни - 2023 г. е възможността това да се случи. 2024 г. ще бъде твърде късно и трудно, защото през 2024 г. имаме европейски избори, а от европейските избори зависят и съдбите на европейските институции. Затова ми се струва, че концентрацията на всички усилия трябва да бъде през тази година, декември месец, България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Имаме нашите аргументи, но освен това, ние трябва да направим всичко възможно тези аргументи да бъдат изказани, изговорени, и най-вече това, което беше пропуснато през годините, да се говори с гражданското общество на тези държави, трябва да бъде направено", каза още той.

Според Илхан Кючюк България и Румъния определено са жертви на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия. 

"Проблемът не е на европейските институции, ние имаме тяхната подкрепа. Проблемът е в тези две държави, които поради различни причини използваха правото на политическо вето върху България и Румъния, там е проблемът. И трябва да се говори в Австрия и в Нидерландия, не на друго място", допълни той.

С какви аргументи ще се противопоставим на тезата, че първо трябва да се решат проблемите по Шенгенските граници, да се извършат реформи и едва тогава да се приемат България и Румъния?

"Този дебат е много дълъг, той включва много популистки мотиви, един от които е, че България не охранява добре външната граница на Европейския съюз. Ако се погледнат данните от 2023 г. в частта януари-август месец, се вижда, че българската държава със своите гранични органи е направила всичко възможно да превантира влизането на нейна територия нелегално на 131 000 случая, на 131 000 опита за пресичане на българската граница. А идеята за това, че трябва да се подобри функционирането на Шенгенското пространство не е нова, тя съществува, но това трябва да се вземе като решение на европейско ниво, а не да бъде като условие на една държава, като България, която изпълнява своите ангажименти по “Шенген".

Цоня СЪБЧЕВА