България е последна по покупателна способност в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат за миналата година.

"Развиваме се и растем, но не с достатъчно бързи темпове. Другите страни от Централна и Източна Европа ни изпревариха значително. Те доближават вече средното до ЕС. Това е така, защото не произвеждаме достатъчно БВП на глава от населението. Пак сме последни по производителност, затова и като стандарт на живот сме последни“, коментира пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Европа вече започна чувствително да изостава от Америка и Китай, вече и Индия ще ни догонва като БВП“, допълни още той.

"Откакто сме част от Европейския съюз, България винаги е била на последно място по покупателна способност, измерена по този начин. Разбира се, факторите са комплексни и ключовото, към което трябва да се стремим, е темп на ръст - по-висок от средноевропейския, за да може да има някакво реално сближаване. Това, което се случва през последните години, не е достатъчно – както по отношение на растежа на инвестициите, така и по отношение на ръста на доходите“, посочи главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"Ще влизаме в еврозоната – няма страна членка, която да е станала част от този общ интеграционен паричен съюз с минимална заплата по-малко от 500 евро“, посочи той.

Според Васил Велев никой вече не се ангажира с дата 1 януари - за приемането на страната ни в еврозоната. Според него това ще се случи през 2025 г., но по-скоро към средата на годината.

"Стремежът е да увеличаваме доходите с ръст в икономиката, а не с взети заеми. За 2024 г. за жалост имаме двуцифрен спад в индустрията. Никога повече български премиер не бива да казва и да си мисли– "няма значение, че българската икономика ще пострада“, обясни Васил Велев.

"Очакваме новото служебно правителство да повлияе положително, защото ние имахме криза всяка седмица – всяка седмица се разваляше сглобката по няколко пъти. Сега за 2-3 месеца ще имаме устойчиво управление“, допълни още той.