България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.

"Господин Радев беше по-мек в своята констатация и каза, че се приближаваме, което само по себе си не е трагично. Много държави са се присъединявали, без да изпълняват тези критерии. Това, което наблюдаваме е, че има моменти, когато при нас инфлацията е по-висока от еврозоната, има го и обратното. България не следва да бъде строго държана отговорна за това. Горе-долу в рамките на тези критерии е. По-скоро проблемът е в българската политическа класа", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Той е категоричен, че трябва да се присъединим към Еврозоната, като получим подкрепа от парламента.

"Ако в парламента имаме твърде ясна подкрепа за евроинтеграцията на страната и за присъединяване към еврозоната, едно служебно правителство може да се справи с тази задача. Не считам, че България е в политическа криза, просто имаме проблем със съставянето на коалиционно правителство. Политическа криза имаме в Грузия, където народът е против парламента, ние нямаме такава политическа криза. Еврото е свързано с рискове. Най-големият риск е да не се присъединим към еврозоната", допълни Ганчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Забавянето на еврозоната ни вреди, от изключителна важност е законът да бъде приет, подчерта икономистът.

"Едно служебно правителство също може да внесе този закон. Във всички страни имаше контролни механизми цените да бъдат едновременно и в евро, и в лева. Въпросът е законът да бъде приет. Щетите от забавянето са колосални. От 1997 г., когато сме приели валутния борд досега ние възпроизвеждаме положението на най-бедна страна, която най-бавно модернизира икономиката", коментира гостът.

Според Ганчев можем да приемем еврото и в средата на следващата година, стига да е подкрепено от политическите сили.

"Ако нямаме политическа подкрепа, винаги ще си измислим причина да се бавим още. Инфлацията е извън контрола на нашата централна банка. Ние нямаме механизъм за ограничаване на инфлацията. Хората за 6 месеца ще се адаптират към новите цени. Няма основание да очакваме някакви инфлационни шокове", добави той.