Увеличава ли се раждаемостта в България? "За първи път има повишаване на раждаемостта в България", заяви Кирил Петков и отчете като принос на "Продължаваме промяната".

Няколко дни по-късно Петков обяви, че премахването на таксите за детските градини и увеличаването на доходите след смяната на кабинетите на ГЕРБ са довели до увеличение на раждаемостта в страната.

Делян Добрев и Бойко Борисов побързаха да отрекат тези твърдения.

Добрев твърди, че в 2023 г. имало дори "отрицателен рекорд" на ражданията. Посочва и конкретно число: 49 610 новородени деца, или първи случай, в който този показател в България пада под линията на 50-те хиляди.

Кое от двете противоречащи си твърдения е вярно?

Нито Петков, нито Добрев цитират официална и проверима информация.

Данните на НСИ за населението през 2023 г. все още не са готови и ще бъдат публикувани на 29 април, съобщава ръководителят на пресцентъра на института Любомир Блатски пред "Булевард България".

"Към момента няма никаква официална информация за броя на населението, раждаемостта и миграцията за 2023 г. Всичко, публикувано до момента са вероятно оценки, но не се базира на статистически данни", се казва в отговора му.

Дори ако приемем, че смяната на властта би могла да насърчи раждането на деца, все още няма как да проверим какъв е "ефектът" от кабинета "Денков" - поне засега.

Вярно ли е, че раждаемостта в България се е увеличила след края на управлението на ГЕРБ?

Родените деца в България не се увеличават в абсолютна стойност. Нито преди, нито след смяната на властта през 2021.

За последен път НСИ е отчел леко покачване на ражданията през 2014 г.

В последните две години от официалната статистика обаче е нараснал коефициентът на раждаемост - т.е. съотношението между броя на живородените деца спрямо цялото население на България. А цялото население на България намалява като абсолютна стойност всяка година.

Ето какво написа в своя фейсбук профил главният икономист на КНСБ - Любослав Костов:

И аз да се включа с една графика за раждаемостта. Липсва само 2022 г. Тогава са 56 917 бебета, с 2 000 по-малко спрямо 2021 г. За 2023 г. официални данни няма, но Кирил Петков може да има, знам ли. Иначе, за да се роди едно бебе, са необходими 9 месеца. Горе долу, колкото една ротация.

В този смисъл, за да се оцени ефекта на кабинета "Денков" върху раждаемостта, трябва да изчакаме година и половина, за да излязат данните за 2024 г.