Европейската комисия потвърждава очакванията за забавяне и охлаждане на европейската икономика като цяло. Има разлика между страните, които са в еврозоната и които са извън нея. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов по повод икономическата прогноза за зимата на 2024 г. на Европейската комисия, която излезе днес.

"Това означава на практика, че някои от икономиките в еврозоната са в предрецесионно състояние или в техническа рецесия, което не им позволява да растат ускорено. Разбира се, тук има доста геополитически фактори, които оказват влияние – продължаващата вече две години война в Украйна, конфликтът в Близкия изток и напоследък събитията, които се случват в Червено море. Всичко това затормозява международната търговия. Имаме пак забавяне на доставки, имаме обиколни пътища за транспорт, което оскъпява като цяло транспорта. Вдигна се цената на морското навло и вече се фрахтуват товари и превози на по-високи цени, което оказва влияние и в крайните цени. Съответно Европейската комисия дава консервативен поглед на нещата за тази година. Разбира се, това, че икономическият растеж за 2024 г. ще е нисък средно в еврозоната, пък от друга страна дава възможност за по-ускорено сваляне на инфлацията", коментира Гълъбинов.

Той посочи, че надеждите в еврозоната са средногодишната инфлация за тази година да бъде 3%: "За България се дава прогноза 3,4% за инфлацията, което ни позволява да скъсим дистанцията специално за инфлацията, която беше проблем за нас миналата година и затова ни отложиха за еврозоната. Т.е. сега разлика между 3 и 3,4% не е толкова голяма, т.е. ние доближаваме вече дори в прогнозите средната инфлация за еврозоната, което ни дава една увереност, че бихме могли да разчитаме на толеранс от страна на Европейската комисия и Европейската централна банка".

По думите на икономистът очакванията за ускорено свиване на инфлацията би следвало да означават, че стандартът ни на живот няма да се влошава, т.е. че нашата покупателна способност ще бъде сравнително на добро ниво: "Затова, защото когато имаме ускорена инфлация нагоре – е, тогава, разбира се, можем да си купуваме по-малко стоки и да си позволим по-малки разходи. Сега може би ще дойде едно ободряване на хората".