Изглежда инфлационните очаквания на Фед, според които той определя паричната си политика, не се сбъдват и февруарският инфлационен индекс се оказва малко по-висок, отклокото бяха очакванията, а именно 3.2% спрямо очакваните 3.1%. Това съобщи икономистът Юлиан Войнов, предава "Фокус".

Ето какво още съобщи той:

Базовата инфлация също не дава признаци на успокояване и е нагоре с 0.4% на месечна основа спрямо очакваните 0.3%.

Трябва да се отбележи, че всъщност Фед следи основно не общия инфлационен индекс (ИПЦ), нито базовата инфлация, а индекс на т.нар. лични потребителски разходи (PCE), който обаче се съставя от търговското министрество и излиза по друго време. Последната му стойност за януари беше по-висока от целта от 2% на Фед за инфлацията, а именно 2.4%.

Тези "горещи" новини за инфлационната ситуация в САЩ не са много добър сигнал за инвеститорите в държавни облигации, защото правят още по-несигурен моментът, когато Фед ще вземе решението си за начало на лихвеното намаление.

И тази несигурност явно изпраща инвеститорите към пазарите на акции и други активи, което е свързано с доста по-големия оптимизъм за развитие на американсктата, а и на световната икономика като цяло.

Дали този оптимизъм има потенциала да се задържи по-продължително време, или ще обърне тренда си, именно поради прекалено големите надежди за безпроблемно бъдеще, ще разберем малко по-късно през годината.