"Хубавото е, че имаме прозрачност. Всеки може да провери касовото състояние на бюджета и фискалния резерв", каза Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

"Фискалният резерв е в един хубав файл на Excel. Всички правителства правят лоши практики, когато си тръгват от власт или идва краят на годината – правят едни огромни харчове. Направено е това, което се прави от 20 години – разходи като за последно, така че да се захранят определени политически интереси, но не се застрашава финансовата стабилност", подчерта той.

"Българската икономика работи и се събират достатъчно приходи. По три пъти на година цели смени с митничари събирахме и ги хващаха с хиляди евра в кеш без да има съдебни последствия. Оттам идват проблемите със събираемостта. Проблемът не е със смяната на ръководството на митниците. Проблемът е когато надолу няма ясен сигнал. Каналите се прехвърлят от правителство на правителство. Търси се начин не как да се затворят, а как да се овладеят“, допълни пред бТВ Стефанов.

"Има ясни решения, които са се случвали през годините. Преди 2011 година спазвахме приличие. Тогава можеше да ни накажат и имаше фокус върху корупцията в България. Митниците и НАП технически станаха грамотни, но при мрежи като на Нотариуса, Еврото, шефката на митниците в момента – трябва да е ясно, че водят до уволнения и наказание“, обясни икономистът.

"Можеше да не отделяме пари за ненужен проект за атомна централа – АЕЦ "Козлодуй“. Може да видите всички модели, които сме договорили с Европейската комисия, които показват, че България до 2050 година, докато не излязат от експлоатация двата съществуващи реактори, няма да има нужда от нови ядрени мощности. Този факт не се е променил по време на Белене. Да, до 2050 година трябва да сме изградили мощности. Ние каква технологична част от веригата контролираме? Имаме ли изследователски институт, който да проучва новите възможности на ядрената енергетика? Имаме ли малки и средни фирми, които да работят по цял свят в ядрената енергетика? Нямаме. Ние сме потребител. Това е заблудата за величието на българската енергетиката“.

"За да си енергиен хъб, трябва или да си голям производител на енергия, или голям потребител, или да имаш страхотна инфраструктура. Не говорим само за тръби. Това, което Европа разбра, е, че не е нито едно. Затова инвестира във възобновяеми източници. България остана единствената страна без закон за офшорния вятър. Защо няма политическо лидерство това нещо да се направи? Румъния го въведе и ще има "перки“ в морето. След 10 години ще се питаме защо те имат 10 млрд. евро повече инвестиции, защо имат още хиляди фирми, навързани с тези инвестиции, защо университетите обучават в тези нови технологии и защо са по-богати? Да, това включва и офшорния вятър. Нещата се трупат. За кой път правим "спасяването“ на Топлофикация София? Това са 3 млрд. лева. Преди това "Белене“, а сега АЕЦ "Козлодуй“ – още няколко милиарда. Турбините на ПАВЕЦ "Чаира“ – милиони. Инвестициите в зелена енергия идват от ЕС“, подчерта Руслан Стефанов.