“Тя била скрита в тази местност" Клувията", която е на около 2 км от манастира, в една скална ниша. Там я намерил в началото на XVII век местен овчар и я занася в манастира. Има предание, че тя на три пъти се е връщала отново на мястото, където е намерена. Един от монасите сънува Света Богородица, която се явява в съня му и му казва, че желае нейната икона да бъде поставена вдясно от входа на църквата, за да вижда с какво сърце влиза всеки в Божия храм". Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с Ася Александрова уредникът на музея към Бачковския манастир Стамен Петелишев. И продължи:

“Има записани такива случаи на хора, на които тя е помогнала. Имаше случай на такова семейство от Москва, което дойде, преди десетина години. Нямали деца доста дълго време и един от монасите ги завел пред иконата. Те се помолили там и наистина след година им се ражда син, който те дойдоха да кръстят в манастира Артьом. Имаме случаи, в които хора са били излекувани или са получили сериозно облекчение. Или пък са имали някакъв проблем, който се е разрешил. И иконата в този смисъл продължава да бъде обект на изключително почитание. Имаме много голям поток от вярващи, поклонници, които идват да се поклонят на иконата и да се помолят пред нея, всеки знае себе си".

Как чудотворната икона на Света Богородица попадада в Бачковския манастир?

“Иконата смятаме, че е по-стара от началото на XIV  век, значи тя може да е от самото основаване, да е донесена от Григорий Бакуриани, защото той се е постарал да снабди манастира с всичко необходимо за извършване на богослужението. През 1311 година на иконата е поставен златен обков, който и в момента даже може да бъде видян.  Върху този обков е изчукан старо грузински надпис на старогрузински език, който е преведен и там се казва, че този “настоящият златен обков беше направен от даренията на двама братя, родни братя талойци. Толкова скъп обков се прави на икона, която вече има история. На чисто нова икона, обикновено това не се прави. Нали трябва иконата да има стаж известен като икона, като чудотворна икона".

Каква е историята на Бачковския манастир, съдбата му през вековете, можете да чуете в звуковия файл.