Ветото на президента върху закона за енергетиката ощетява потребителите. Това се казва в позиция на Института за развитие и управление на ресурсите (ИРУР).

Частичното вето на президента Румен Радев върху преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката ощетява българските потребители и се отразява пряко върху сметките им за електричество. То трябва да бъде прегласувано незабавно от депутатите в оставащите дни на българския парламент. Това се казва в позиция на Института за развитие и управление на ресурсите – ИРУР.

На 12 Януари 2023 г., с историческо мнозинство, депутатите от всички парламентарно представени партии, приеха промени в § 23 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката, с които защитиха крайните потребители от още по-високи разходи за електрическа енергия.

Българските депутати задължиха със закон ЕСО да спре да генерира печалби чрез математически модели в ущърб на крайните потребители.

Най-общо промяната задължава ЕСО да върне едночасовия сетълмент на пазара на електрическа енергия. На практика това означава да спрат да се генерират печалби чрез математически модели в ущърб на крайните потребители. Казано ясно – ЕСО трябва да развива своите усилия към развитие на сигурността на енергийната система с технически средства, за които се събират пари чрез такси за пренос и достъп.

В мотивите на президента се казва, че европейската практика е да има 15-минутен сетълмънт. В момента обаче ЕСО и БНЕБ нямат техническа и продуктова готовност да прилагат наложения сетълмент, което наложи и промените от страна на парламентарното мнозинство, се казва още в позицията на института.

Сега тези изкуствени разходи се прехвърлят пряко на сметката на крайните потребители, което води до повишаване на цената на стоките и услугите за домакинствата.

Направените промени връщат баланса и защитават потребителите от допълнителни разходи.

Ветото на Президента работи точно в обратната посока на интересите на българските домакинства и бизнес. В ситуация на безпрецедентна криза с цената на живота на всеки един от нас. Възможно е Президентът да е бил подведен от своите съветници, което поставя пред българските депутати задачата да потвърдят здравия разум в Закона за енергетиката, който те вече внесоха с историческо мнозинство, заключава институтът.