Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) започва драгаж в един от критичните български участъци на река Дунав край Батин. Дейностите ще бъдат изпълнявани с техника на агенцията, съобщават от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав.

Корекцията на речното дъно ще се извърши от драгажна група, която включва драга "Янтра“, маневрен кораб "Искър“ и придружаващите ги понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. Припомняме, че техниката беше окомплектована окончателно през тази година и беше придобита по проект в рамките на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ на стойност над 20.6 милиона лева.

Това ще бъде второто влизане в експлоатация на техниката, след драгажа през летните месеци в района на остров Белене. Той се извърша с целеви средства в бюджета на ИАППД, които бяха отпуснати в началото на лятото за тази дейност от Министерството на транспорта и съобщенията.

Към днешна дата корабоплаването по река Дунав е нормално. Няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Днес нивото на река Дунав при Русе е 159 см, като за последните 24 часа е регистриран спад с 29 см.