От МВР разпространиха информация за поредния ден от пътната акция, която стартира след тежката катастрофа в София, взела живота на две жени.

8721 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция. Извършен е контрол на 11 513 водачи и пътници. Съставени са 2574 фиша и 694 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са хванати общо 22-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 9 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 19 души, а седем, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни: по метода "линеен контрол“ са проверени общо 1641 МПС и 1995 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 537 фиша и 129 АУАН. Установени са двама водачи, управлявали след употреба на алкохол до 1,2 промила, и други двама – с над 1,2 промила. Водачите, засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози, също са двама.