Митническите служители на МП "Капитан Андреево" откриха над 140 000 къса контрабандни цигари при две проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници"

При един от случаите товарен автомобил с турска регистрация пристига на пункта на 09 февруари 2023 г. на път от Ирак за Германия, управляван от турски гражданин. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалия физически контрол в товарното помещение в кашони с дрехи са открити 6130 кутии (122 600 къса) цигари без български акцизен бандерол.

Ден преди това в лек автомобил марка “MERCEDES B 200 CDI"  са открити 900 кутии (18 000 къса) цигари. Тютюневите изделия, които били без български акцизен бандерол са открити под купето, между пода и предпазна пластмасова кора на автомобила. В превозното средство пътували от Турция за България водачът и неговия спътник – български граждани.

Контрабандните тютюневи изделия са задържани. На водачите на превозните средства са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки – цигари без знанието и разрешението на митническите органи.

Само за първите 10 дни на февруари митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 20 000 кутии (400 000 къса) цигари без български акцизен бандерол.