Хванаха 12 пияни шофьори и 17 под въздействието на наркотици през изминалия ден. Това става ясно от междинните резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата, съобщиха от МВР.

8929 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 189 водачи и пътници. Съставени са 2504 фиша и 575 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са установени общо 12 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – четирима от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, осмина - с над 1,2 на 1000, а един, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 17 души, а четирима са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни: по метода "линеен контрол“ са проверени 2561 МПС и 2864 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 735 фиша и 115 АУАН. Установени са един водач, седнал зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и един - с над 1,2 промила. Трима са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16.00 часа.