Много тъжен ден – и за българската полиция, и за българското общество. Поклон пред колегите, които загинаха, изпълнявайки дълга си - младши инспектор Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев и най-дълбоки съболезнования на техните семейства! ,заяви в една от социалните мрежи Христо Терзийски.

"В такъв момент не са нужни много думи - трябва да се сведем глави в почит към паметта им. Но именно почитта ни към тях изисква да бъдат установени и ясно казани причините, за да се стигне до тази трагедия, както и да бъдат предприети неотложните действия, за да не се повтаря тя отново.

Не само като бивш министър на вътрешните работи, но и като полицай с над 25 години стаж в системата, много добре знам, че отговорността за сигурността и на служителите, и на българските граждани, е на хората, които са поели задължението да управляват системата за сигурност. Когато те са некомпетентни, когато техните приоритети са различни от реалните проблеми пред сигурността и противодействието на престъпността, се достига до трагедии като днешната. Още с предаването на поста си на служебния министър на вътрешните работи Рашков поисках да отидем пеша до министерството, за да мога да го запозная с най-важните въпроси, с които е необходимо незабавно да се ангажира. Имаше две основни задачи, върху които новото ръководство на МВР трябваше да се фокусира – миграционния натиск и пътната безопасност. За съжаление и двете бяха напълно пренебрегнати. Рашков веднага се зае с уволнения на доказани дългогодишни служители от системата, политически репресии, намеса в предизборната кампания и превръщането на МВР в инструмент за репресии, с преследването на политическите опоненти, с незаконосъобразни арести. Затова и бе възнаграден от поръчителите на политическото преследване - да бъде водач на листа на предстоящите избори. Жалко, че не е в моя избирателен район!

Продължих, на базата на дългогодишния си опит, да опитвам да помагам на подобряването на системата за сигурност и като народен представител. Много са въпросите, които съм поставял по отношение на засилващия се през последната година миграционен натиск и неумението на ръководството на МВР да реагира адекватно. По наше искане проведохме и изнесено заседание на Комисията за контрол на специалните служби в района на РДГП Елхово, посетихме и миграционните центрове, за да се запознаем на място с реалната ситуация.

Рашков продължи да неглижира темата. Дори поисканите и заделени в бюджета допълнителни средства за укрепване на граничното съоръжение не бяха използвани. В резултат нелегалната миграция и трафикът на хора се засилиха, за да се достигне до това нагло поведение – да се осъществява нелегалния трафик на хора през нашата страна с автобуси и да си позволяват да не се подчиняват трафикантите на разпорежданията на нашите полицейски служители. И да загиват български полицаи!

Да, полицейската служба е една от най-трудните и отговорните. За съжаление го разбираме в подобни моменти. И именно затова в сферата на сигурността е необходимо да се работи с компетентност и ангажираност върху реалните проблеми, а не да се правят експерименти с внедряването на случайни хора – от други случайни хора. Трябва да пазим всички достойни полицаи, които всекидневно изпълняват дълга си с риск за живота си. Надявам се, като общество, вече достатъчно добре да сме го разбрали. Дължим го и на загиналите колеги!", заяви Терзийски.