Десетото издание на Национална младежка академия ще се проведе в рамките на три тридневни класа през септември, октомври и ноември месец. Това каза Христо Радославов от Национален младежки форум в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус"

Национална младежка академия събира младежи, ученици и студенти на възраст от 15 до 29 години. "Целта е да ги съберем на място, където те да развиват себе си личностно, професионално, да създават различни умения за проекти, сформиране на дружества и каузи на местно и национално ниво“, обясни Христо Радославов.  

Той отбеляза, че много от участниците в академията в предходни години развиват кариерния си път благодарение именно на нея. "Имаме хора, които се застъпват в момента за закони и кампании от най-високата трибуна в България – от Народното събрание. Вярвам, че Националната младежка академия е вдъхновила хората за много красиви неща“, допълни Христо Радославов.  

Кандидатите за участие в тазгодишното издание на Национална младежка академия могат да се запишат най-късно до 15 август. "След това ще имаме селекция до края на месеца и от тази селекция ще изберем между 40 до 50 най-мотивиращи младежи“, заяви Христо Радославов.  

Тази година Академията ще бъде проведена във формата "трите класа“. Първият клас се фокусира върху развитието на социалните умения на младежите, способността им да комуникират помежду си, да се сдружават, да откриват общи интереси и "по-меки" умения, които им помагат в последствие. "Във втория клас вече започваме да влизаме малко по-дълбоко в личностното развитие на младежите. Тогава те се учат да организират проекти, да търсят ресурси посредством тези обучения. Третият влиза най-силно в личностното развитие на участника, в него се развиват лидерските умения. Между всеки клас има предизвикателство. Докато се стигне до третия клас се минава през една пресявка и остават най-добрите участници в академията“, обясни Христо Радославов. 

Адела Бозмарова, която е заместник-председател на Национален младежки форум и обучител в академията, заяви, че форумът е изключително преживяване за младите хора, в което те се впускат като в приключение. "В същото време учат много неща за това как да бъдат граждански активни, как да участват в обществения живот активно и осъзнато. Цялостната програма и методология на Националната младежка академия е структурирана в три последователни класа с надграждащ елемент. Има различни задачи, през които трябва да преминат участниците, освен самото обучение, но и между отделните класове имат задачи, които трябва да реализират в своите местни общности, училища, университети“, разказа тя.  

Академията е мястото, където младите хора получават онези умения, които не могат да получат в училищна среда, подчерта Адела Бозмарова. "Неформалното образование им дава умения като това как да бъдат активни граждани, как да бъдат доброволци, как да реализират различни кампании, свързани с теми, които ги интересуват и са приоритетни за тях като млади хора. В академията те ще реализират различни групови задачи заедно, в екипи и това е нещо много ценно за тях“, допълни тя.