"За нас две са основните неща, които трябва да постигнат промените в Изборния кодекс - да има висока избирателна активност и честността на изборите." Това заяви заместник председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"След като сте гласували с машина и сте видяли, че това, което сте пожелали като свой избор е разпечатано от машината е пуснато в кутията, дори да е драскано по тази бюлетина, тя не може да бъде невалидна. Това е едно нещо в посока сигурност на вота", обясни той за промените в Изборния кодекс, които са приети от правна комисия.

"Нашата идея е колкото се може повече хора да гласуват. Тоест всички, които на миналите избори са гласували с машини, да го направят отново. А тези, които не могат да превъзмогнат страха си от машините, да могат да гласуват с хартия", посочи Проданов.

Социалистът сподели, че се върви и към улесняване на протоколите, защото, по неговите думи, в момента те са сложни и затрудняват членовете на СИК.

"Изборният кодекс не е политика. Политика е решението да дадеш оръжие на Украйна. Политическо решение е да купиш нови самолети. Не може да се тръгва на преговори с ултиматуми и извиване на ръце. Нашата позиция остава непроменена", коментира Христо Проданов условието на "Продължаваме промяната" към БСП относно хартиените бюлетини.

"Първият мандат на ГЕРБ не подкрепяме. Ще разговаряме с ПП в рамките на втория, ако бъдем поканени. За третия мандат, когато и ако се стигне до него, ще се съберем Националният съвет на партията и ще решим", каза още той по темата за преговорите за редовен кабинет.

"В момента има адски спекулации с цената на дървата. Държавата трябва да въведе таван и норми, така че да не се злоупотребява. Това е нашата идея - стоките от първа необходимост да бъдат урегулиране, за да не се спекулира с техните цени", обясни депутатът за законодателните промени за спекулата, които левицата подготвя.

"Конгрес ще имаме на 11-12 февруари. На него ще се приеме нова програма и Устав на БСП. Да, има няколко декларации за по-ранен Конгрес, но това е неизпълнимо и несериозно. Ние сме дали нормално време, в което да се подготвят сериозни политически документи и да има време за организация. Смяната на председателя на партията не е на дневен ред", коментира Христо Проданов за предстоящия Конгрес на социалистите.