“Не искаме да участваме в комисията по имунитетите, защото по този начин я легитимираме. Процесът е много по-прост - тези, на които им е поискан имунитетът, имат възможност да си го подадат, ако не се страхуват от правосъдието." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България" Христо Проданов в ефира на Bulgaria On Air.

“Очевидно е, че омертата беше развалена. Главният прокурор в последния месец започна да работи така, както трябваше да работи в предходните 3 години. Поради тази причина е създадена тази комисия - за да се “тупа топката", обясни Проданов. Според него комисията ще работи дотогава, докогато президентът не издаде указа за главния прокурор, припомняйки, че неведнъж е увеличаван срокът на временна парламентарна комисия.

“Операцията “Чисти ръце" трябва да продължи с този или с някой друг главен прокурор. Това е нашата позиция", категоричен бе социалистът.

По неговите думи е необяснимо за нормалните хора защо Висшият съдебен съвет за 2 месеца обърна мнението си освобождаването на главния прокурор.

“Очевидно е, че развалянето на дружбата между Иван Гешев и ГЕРБ и ДПС е в основата на това, което виждаме. Това, което сега излиза наяве, е това, което ние повтаряме през последните години за паралелната държава", подчерта Христо Проданов.

Според него, именно поради това, този състав на ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор.

Проданов каза още, че БСП е получила покана за разговори за конституционна реформа, но ще откаже да участва в тях.

“Конституцията може да се променя, първо, в спокойна политическа среда и второ, от морални и мъдри хора. В момента нямаме наличие на нито един от двата фактора", обясни той.