"Ние гласувахме против изпращането на военна помощ за Украйна. Това е наша отдавна заявена и осъзната позиция, която защитава неутралитета на държавата. Това, което беше прието в Народното събрание, според нас е национално предателство и въвличане на България във войната.“ Така зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Христо Проданов коментира решението на Народното събрание да предоставим военна помощ на Украйна.

В ефира на Bulgaria ON AIR той обясни, че даването на подслон и оказването на хуманитарна помощ е хуманитарен акт, докато даването на оръжие и враждебен акт. "Даването на оръжие по никакъв начин не може да допринесе за мирно разрешаване на конфликта. Даването на оръжие на една от страните в спора е наливане на масло в огъня. Нашата позиция е за дипломатически разговори. Рано или късно този конфликт ще бъде разрешен на масата на преговорите, победител във война няма“, категоричен е социалистът и допълни, че практически ние не можем да изпратим почти никакво оръжие, дори министърът на отбраната го е потвърдил.

Христо Проданов обясни разликата между мнозинство за хартиената бюлетина и коалиция за войната: "Промените в Изборния кодекс не са политика, а норма, която определя начина на излъчване на политическото представителство. Важни са 2 основни въпроса - честността на изборите и високата избирателна активност. Голяма част заявяват, особено по-възрастните хора, че се притесняват от машините. Ние сме длъжни да дадем някаква опция на тези хора", обясни депутатът и допълни, че има много тези, според които кодовете на машините могат да бъдат подправени. Според социалиста най-вероятно БСП ще повиши резултата си, давайки възможност и за такъв тип гласуване, но това не е основното. "Основното са политиките, затова всичко, което обещаваме преди избори, го изпълняваме след тях“, каза още той.

Проданов отбеляза, че България в момента няма нужда от нови самолети F-16 на фона на кризите, които ни съпътстват, а имаме нужда от по-сериозна социална

политика и помощ за гражданите, за бизнеса и увеличаване на доходите. "Ние на фона на това ще дадем още 5 млрд. за придобиване на нови 8 F-16 при положение, че още старите, които са платени, не сме получили. В тази ситуация на кризи е много по-добре тези средства да бъдат инвестирани в българската икономика, отколкото в американската. Очевидно е, че това решение не може да вдигне бойната ни авиация. Не е сега времето да се купуват нови самолети", категоричен е социалистът.

По думите на Проданов е изключително важно да има бюджет и той да бъде актуален с обстановката, в която се намира България. "Това, което предлага служебният кабинет с 1/12, не е актуално към момента. Минималната заплата трябва да бъде увеличена, пенсиите трябва да бъдат преизчислени, трябва да бъдат актуализирани редица доходи, така че хората да могат да посрещнат по-спокойно зимата“, смята той и припомни, че още преди старта на НС, от левицата направиха среща за бюджета за базисни решения кое е най-необходимо да залегне в един нов бюджет.

"Ситуацията, която се наблюдава в 48-ото НС, не е много надеждна, че ще има ново правителство. Първия мандат на ГЕРБ няма да го подкрепим, вторият мандат е ясно, че ще бъде при "Продължаваме промяната". Ако бъдем поканени първо на преговори и уточним политически позиции, по които имаме съвпадение, тогава бихме подкрепили", уточни той и допълни, че от БСП ще подходят изключително отговорно, ако третият мандат бъде връчен на тях, защото трябва да бъдат положени усилия да има редовно правителство.