"Посещението на Зеленски беше направено бързо и без дневен ред, но явно беше подготвено добре, тъй като бяха приети три решения изцяло в полза на Украйна. Трябваше да има предварително заложена програма и теми, които да се обсъждат." Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ.

Проданов посочи, че трите решения, които са приети в полза на Украйна са предателство към българския национален интерес. Първото решение, което той посочи, е за приемането на Украйна в НАТО. Народният представител заяви, че украинският народ трябва да реши на масата за мирни преговори дали Украйна да бъде част от НАТО. Проданов подчерта, че в момента няма условия за мирни преговори, тъй като се води политика за въоръжаване на Украйна.

“Второто предателство беше за изпразването на всичките складове с военно оборудване, което обезоръжава българската армия. Вероятно ще ни останат само ракети за градушки. Това решение също е против българския интерес. Не може да изпратим цялото си военно оборудване на Украйна", заяви социалистът.

“В кабинета “Петков", БСП се възпротиви за издигането на Тагарев за поста военен министър. Сега виждате, след като той стана министър на отбраната, каква политика се води от негова страна. Тагарев води ястребска политика", поясни Проданов.

Той отново припомни позицията на БСП: “Нашата позиция е, че трябва да има мирно разрешаване на този конфликт. Всяка война е завършвала на масата за преговори, никоя не е завършила на бойното поле. Колкото по-рано се седне на масата за преговори, толкова по-малко жертви ще има и от двете страни. В генезиса на левите партии е да са миролюбиви. БСП никога не е защитавала войната", каза социалистът.

Проданов посочи, че третото предателство е решението да продадем ядреното оборудване в Белене. Той припомни, че площадката е лицензирана и съответно отговаря на всички условия за безопасност. Според него вината за липсата на ядрена електроцентрала в Белене е на ГЕРБ, които 12 години са наричали площадката “гьол".

Той отбеляза, че ако централата е била изградена, ситуацията с енергийната криза от миналата година е щяла да бъде много по-различна, инвестицията е щяла да бъде избита и България е щяла да спечели пари. “С решението, което беше прието в Народното събрание, се слага кръст на АЕЦ “Белене"", добави още Проданов.

“БСП има последователна позиция относно еврото. Ние сме "за“ еврозоната, "за“ приемането на еврото, но когато сме готови. Ако водим бюджетна политика, която увеличава доходите и достигнем средните европейски нива на доходи, тогава хората ще са готови за еврозоната", заяви на финал народният представител.