“В отговор на въпроса на госпожа Нинова как да се справим с изкуствения интелект. На времето в средновековието гладните селяни са взимали пръчки и са пребивали господаря, опожарявали са замъкът и са му разграбвали имуществото. Аз предлагам да пребием създателите на изкуствения интелект, както и самия изкуствен интелект . Има писатели, които са предрекли това, войната на световете и хората, които се бият срещу машините." Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който взе участие в дискусията "Съвременни предизвикателства пред хората на труда", организирана от БСП по случай 1 май, съобщиха от партията.

Той обясни какви са проблемите пред българските артисти. "Когато 2005 г. станах председател на Съюза на артистите, тогава в трудовия класификатор беше записано, че труда на миньора и актьора са едно и също нещо. И двете професии се практикуват в закрити и запрашени пространства под изкуствено осветление, под открити тежести. Единствената разлика е, че ние работим без каска на сцената, хората се амортизират, а заплатите ни са може би 3 или 4 пъти по ниски от заплатите на миньорите", обясни Мутафчиев.

"Не че трябва да се намалят заплатите на миньорите не, техните трябва да се вдигат. Но заплащането на хората в сектор "Сценични изкуства" трябва да бъде адекватно за времето, в което живеем . Не разбирам как е възможно в заложения нов бюджет да заложат с 36 млн. по-малко за изкуство, при положение, че ние навсякъде говорим, че трябва да се увеличава заплащането на хората в сценични изкуства", заяви той

"Един музикант, за да стигне до професията цигулар, той от 5 до 18 годишен трябва да свири по цял ден. Той няма детство. Тези хора са с абсолютно обезценен труд", обясни Мутафчиев.

Той постави и въпроса,че браншовите споразумения не функционират, въпреки, че министърът на културата трябва да е гарант. "Какъв закон е необходимо да се направи, за да може, когато подпишем браншово споразумение между работодатели и синдикати, директори и феодали да го спазват", попита в заключение Христо Мутафчиев.