Христо Иванов е подал оставка като лидер на "Движение Да, България“. Това обяви самият той на брифинг пред журналисти.

"След заседание на Изпълнителния съвет, на което анализирахме картината, взехме решение ИС да приеме оставката, която подадох", съобщи Иванов.

"Подавам си оставката като председател на "Да, България“. Оттук нататък Националният съвет ще вземе решение как ще организира процеса по избор на нов председател, който ще мине по изпълнение на решенията, които бяха взети на последната Национална конференция, след това ще бъде проведена нова", каза още той.

Христо Иванов обяви, че няма да бъде и народен представител в следващия парламент: "Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България“, нито на други формати. Няма да стана народен представител в 50-ото Народно събрание". 

Той коментира и част от причините за решението да подаде оставката си като лидер на движението: "Ние не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели. Комуникационно, аз като лидер, това е, за което трябва да поемем отговорност. Тази неспособност беше представена, че сме службогонци, сглобкаджии и че сме предали доверието на избирателите".

Христо Иванов увери, че неговата решение няма да повлияе на голямата коалиция ПП-ДБ. По думите му е разговорът за продължаване развитието на демократичната общност у нас ще бъде воден с "Демократи за силна България" и "Продължаваме промяната". 

"В този разговор "Да, България" ще участва със своите органи и своето ново ръководство. Не търсете някаква ревизия на коалиционния формат - ние сме се явили с него, поели сме ангажименти заедно с колегите и ще ги изпълняваме, докато нашите принципи и цели останат едни и същи", категоричен бе той.

Христо Иванов отново препотвърди позицията си, че реформи в страната са трябва да бъдат направени и предупреди, че външнополитическите опасности за България са изключително сериозни и големи.