Този законодателен качамак е или пълна аматьорщина, или целенасочен план. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на ПГ "Демократична България" Христо Иванов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Изборният процес трябва да бъде най-сигурното нещо в една държава. Той трябва да една сигурен както е банковата система. Този законодателен качамак, който наблюдаваме е или пълна аматьорщина, или целенасочен план наистина да не знаем как ще се гласува на местните избори заради тяхното огромно политическо значение", каза Иванов.

Христо Иванов обясни, че в момента няма яснота как ще се гласува на следващите избори. 

"Целият процес тръгна, за да се въведе възможност за допълнително хартиено гласуване. След това се оказа, че сегашните машини ще станат принтери. След това се оказа, че въвеждаме други машини, така наречените скенери. Това става на второ четене в зала без изобщо политическите сили, освен ДПС, да са казали, че смятат това нещо да го направят. Сега изглежда, че се отказват от тези скенери, слушайки това, което госпожа Атанасова говори, и вече никой не знае как ще се гласува на местните избори", обясни лидерът на ДБ.

Той заяви, че е имало предложение за създаване на специална комисия, която да разгледа всички предложения за това какви промени да бъдат направени в Изборния кодекс, но то не е било прието от нито една политическа сила. 

"В момента, в който видяхме, че на второ четен в комисия се вкарват огромно количество необсъдени и необявени предложения, ние им предложихме да направим комисия, която да обсъди всички тези технически параметри. Щеше да има диалог, щеше да има възможност не просто да се задават въпроси, да се размахват някакви отпечатани листове, щяха да се уточнят някои неща. Нищо от това не ги интересува", допълни той.